Archiwum styczeń 2014


sty 30 2014 Perliczka po polsku
Komentarze: 0

SKŁADNIKI:

1 sprawiona perliczka
4 plastry surowej słoniny
1/3 szklanki białego wytrawnego wina
2 łyżki masła
kilka listków szałwii
sól
biały pieprz
olej do wysmarowania formy

 

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Perliczkę umyć, osuszyć, z wierzchu natrzeć solą i pieprzem, w środku posiekana szałwią. Wstawić na 1 godzinę do lodówki.

Tuszkę umieścić w natłuszczonej formie, wlać wino, obłożyć plastrami słoniny. Piec około 80 minut w temperaturze 180 st. C. Na 15-20 minut przed końcem pieczenia mięso polać stopionym masłem. Podawać z ziemniaczanym purée i gotowanymi jarzynami.

sty 29 2014 Pierś z kaczki w miodowo-musztardowej marynacie...
Komentarze: 0

Składniki:

pierś z kaczki ze skórą - 2 szt.
miód prawdziwy - 0,5 szklanki musztarda sarepska lub delikatesowa - 2-3 łyżki sos sojowy ciemny - 5 łyżek tymianek - 2 łyżki czosnek - 3 ząbki
sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Piersi z kaczki podzielić na połówki, umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym, opruszyć solą i pieprzem. Przełożyć do miski. W dużym kubku połączyć miód, musztardę, sos sojowy, tymianek i przeciśnięty przez praskę czosnek i wszystko razem dokładnie wymieszać. Wlać marynatę do miski z piersią kaczki. Włożyć pierś w marynacie do
lodówki na min. 24 godziny.
Po wyjęciu piersi z lodówki, rozgrzać dobrze tłuszcz na patelni i ułożyć na niej piersi wyciągnietą z marynaty skórą do dołu i mocno zrumienić. Obrócić na drugą stronę i również mocno zrumienić.
Następnie
przełożyć do naczynia żaroodpornego, skórą do góry i włożyć bez przykrycia do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni. Piec ok 20-25 min. ( zależy od wielkości piersi)
Po wyjęciu z piekarnika pokroić w plastry (kaczka musi być delikatnie
różowa w środku... wtedy jest najlepsza).
Podawać z dodatkami według uznania.