Kategoria

Potrawy z białym pieprzem


lut 05 2014 Ziołowe roladki z piersi indyka
Komentarze: 0

SKŁADNIKI:

70 dag piersi indyka 4 łyżki majonezu 5 łyżek bułki tartej 5 łyżek zmielonych migdałów 2 łyżki oliwy sok z 1/2 cytryny sól biały pieprz

farsz:

1/2 pęczka szczypiorku 1/2 pęczka natki pietruszki 1/2 pęczka oregano 2 ząbki czosnku 2 żółtka 2 łyżki bułki tartej 1 łyżka oliwy sól biały pieprz

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Zioła opłukać, osuszyć, posiekać, wymieszać z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, żółtkami, 2 łyżkami bułki tartej i 1 łyżką oliwy. Doprawić solą i pieprzem.

Pierś indyka umyć, osuszyć, podzielić na 4 kotlety, rozbić. Płaty mięsa skropić sokiem z cytryny, oprószyć solą i pieprzem, posmarować z jednej strony farszem. Zrolować je i spiąć wykałaczkami.

Roladki posmarować majonezem i panierować w pozostałej bułce tartej wymieszanej z migdałami. Smażyć na złoty kolor na reszcie oliwy. Zmniejszyć ogień i dosmażać kilka minut pod przykryciem.

elleshar-72 : :
sty 30 2014 Perliczka po polsku
Komentarze: 0

SKŁADNIKI:

1 sprawiona perliczka
4 plastry surowej słoniny
1/3 szklanki białego wytrawnego wina
2 łyżki masła
kilka listków szałwii
sól
biały pieprz
olej do wysmarowania formy

 

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Perliczkę umyć, osuszyć, z wierzchu natrzeć solą i pieprzem, w środku posiekana szałwią. Wstawić na 1 godzinę do lodówki.

Tuszkę umieścić w natłuszczonej formie, wlać wino, obłożyć plastrami słoniny. Piec około 80 minut w temperaturze 180 st. C. Na 15-20 minut przed końcem pieczenia mięso polać stopionym masłem. Podawać z ziemniaczanym purée i gotowanymi jarzynami.