Kategoria

Potrawy z szałwią


lut 07 2014 Szaszłyki drobiowe z ziołową nutą
Komentarze: 0

SKŁADNIKI:

80 dag fileta z piersi indyka 15 dag wędzonego boczku w plastrach sól czarny pieprz

marynata:

4 łyżki jogurtu naturalnego sok z 1 cytryny 1 łyżka posiekanej szałwii 1 łyżka rozmarynu

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Jogurt wymieszać z sokiem z cytryny, szałwią i rozmarynem. Filet umyć, osuszyć, pokroić w dużą kostkę, umieścić w szklanym naczyniu. Mięso oprószyć solą i pieprzem, wymieszać z marynatą. Wstawić na 3 godziny do lodówki.

Plasterki boczku przekroić na połowy. Kawałki indyka owinąć boczkiem, nabić na szpadki.

Szaszłyki ułożyć na rozgrzanym ruszcie. Grillować około 15 minut, obracając. Podawać z ryżem ugotowanym na sypko.

elleshar-72 : :
sty 30 2014 Perliczka po polsku
Komentarze: 0

SKŁADNIKI:

1 sprawiona perliczka
4 plastry surowej słoniny
1/3 szklanki białego wytrawnego wina
2 łyżki masła
kilka listków szałwii
sól
biały pieprz
olej do wysmarowania formy

 

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Perliczkę umyć, osuszyć, z wierzchu natrzeć solą i pieprzem, w środku posiekana szałwią. Wstawić na 1 godzinę do lodówki.

Tuszkę umieścić w natłuszczonej formie, wlać wino, obłożyć plastrami słoniny. Piec około 80 minut w temperaturze 180 st. C. Na 15-20 minut przed końcem pieczenia mięso polać stopionym masłem. Podawać z ziemniaczanym purée i gotowanymi jarzynami.