Pierś z kaczki w miodowo-musztardowej marynacie...
Komentarze: 0
Składniki:
miód prawdziwy - 0,5 szklanki musztarda sarepska lub delikatesowa - 2-3 łyżki sos sojowy ciemny - 5 łyżek tymianek - 2 łyżki czosnek - 3 ząbki
sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Piersi z kaczki podzielić na połówki, umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym, opruszyć solą i pieprzem. Przełożyć do miski. W dużym kubku połączyć miód, musztardę, sos sojowy, tymianek i przeciśnięty przez praskę czosnek i wszystko razem dokładnie wymieszać. Wlać marynatę do miski z piersią kaczki. Włożyć pierś w marynacie do
lodówki na min. 24 godziny.
Po wyjęciu piersi z lodówki, rozgrzać dobrze tłuszcz na patelni i ułożyć na niej piersi wyciągnietą z marynaty skórą do dołu i mocno zrumienić. Obrócić na drugą stronę i również mocno zrumienić. Następnie
przełożyć do naczynia żaroodpornego, skórą do góry i włożyć bez przykrycia do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni. Piec ok 20-25 min. ( zależy od wielkości piersi)
Po wyjęciu z piekarnika pokroić w plastry (kaczka musi być delikatnie
różowa w środku... wtedy jest najlepsza).
Podawać z dodatkami według uznania.
Dodaj komentarz