Kategoria

Potrawy z tymiankiem


lut 11 2014 Żeberka dzika w sosie
Komentarze: 0

SKŁADNIKI:

1 kg żeberek dzika 2 cebule 3 ząbki czosnku kilka suszonych podgrzybków lub borowików 1/2 szklanki czerwonego wytrawnego wina 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 liście laurowe kilka ziaren ziela angielskiego 1/2 łyżeczki tymianku 1/2 łyżeczki majeranku 1/2 łyżeczki lubczyku sól czarny pieprz oliwa do smażenia

marynata:

4 łyżki oliwy sok z 1 cytryny 1 łyżeczka utłuczonych ziaren jałowca 1 łyżeczka słodkiej papryki szczypta pieprzu Cayenne

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Przyprawy marynaty starannie połączyć z oliwą. Żeberka umyć, osuszyć, pokroić w małe kawałki, skropić sokiem z cytryny, posmarować bejcą. Wstawić przykryte na 1-2 dni do lodówki.

Grzyby pokruszyć, namoczyć na 1-2 godziny. Żeberka obsmażyć równomiernie na oliwie, przełożyć do garnka, zalać wodą, nastawić na małym ogniu.

Pokrojone w kostkę cebule zeszklić na oliwie, przełożyć do mięsa. Dodać grzyby z wodą, w której się moczyły, przyprawy, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i pieprz. Po 30 minutach podlać winem, dusić do miękkości.

Sos zagęścić mąką rozrobioną z niewielką ilością wody. Żeberka podawać polane sosem, z opiekanymi ziemniakami lub kaszami.

elleshar-72 : :
sty 29 2014 Pierś z kaczki w miodowo-musztardowej marynacie...
Komentarze: 0

Składniki:

pierś z kaczki ze skórą - 2 szt.
miód prawdziwy - 0,5 szklanki musztarda sarepska lub delikatesowa - 2-3 łyżki sos sojowy ciemny - 5 łyżek tymianek - 2 łyżki czosnek - 3 ząbki
sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Piersi z kaczki podzielić na połówki, umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym, opruszyć solą i pieprzem. Przełożyć do miski. W dużym kubku połączyć miód, musztardę, sos sojowy, tymianek i przeciśnięty przez praskę czosnek i wszystko razem dokładnie wymieszać. Wlać marynatę do miski z piersią kaczki. Włożyć pierś w marynacie do
lodówki na min. 24 godziny.
Po wyjęciu piersi z lodówki, rozgrzać dobrze tłuszcz na patelni i ułożyć na niej piersi wyciągnietą z marynaty skórą do dołu i mocno zrumienić. Obrócić na drugą stronę i również mocno zrumienić.
Następnie
przełożyć do naczynia żaroodpornego, skórą do góry i włożyć bez przykrycia do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni. Piec ok 20-25 min. ( zależy od wielkości piersi)
Po wyjęciu z piekarnika pokroić w plastry (kaczka musi być delikatnie
różowa w środku... wtedy jest najlepsza).
Podawać z dodatkami według uznania.