Kategoria

Potrawy z grzybami


lut 04 2014 Podgrzybki w oliwie korzennej z pieczoną...
Komentarze: 0

SKŁADNIKI:

400 g podgrzybków  1 cebula  1 marchew  40 ml oliwy  2 ziarna jałowca  2 ziarna ziela angielskiego  2 ziarna pieprzu czarnego 2 gałązki estragonu  100 ml białego wina  30 ml octu winnego  1/2 łyżeczki cukru  sól morska

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Podgrzybki oczyść z ewentualnych liści, igieł i innych widocznych zabrudzeń. Przemyj z piasku tylko wierzch kapeluszy i nóżki, używając mokrej ściereczki. Pokrój grzyby na mniejsze kawałki. Obierz cebulę oraz marchew i pokrój w plasterki. Jałowiec, ziele angielskie i pieprz rozgnieć w moździerzu.

Na patelni rozgrzej oliwę, dodaj roztarte ziarna i lekko podgrzej, aby oddały swój korzenny aromat. Wsyp cebulę oraz marchew i smaż powoli.

Dodaj podgrzybki i przypraw solą morską. Smaż na mocnym ogniu, aby grzyby lekko się zrumieniły. Wlej białe wino i duś jeszcze przez chwilę, aż alkohol odparuje. Dodaj gałązki estragonu.

Na koniec przypraw grzyby jeszcze octem winnym i cukrem. Przełóż do słoiczków i zamknij. W lodówce grzyby niepasteryzowane można przechowywać do 3 dni. Jeśli chcesz zjeść grzyby później, to musisz je spasteryzować. Co to oznacza? Zamknięte słoiki wstaw do garnka z wodą do 3/4 ich wysokości i gotuj przez ok. 40 minut. Uwaga! Spód garnka należy wyłożyć kuchenną szmatką, aby słoiki nie miały bezpośredniego kontaktu z dnem, inaczej mogą popękać.