Żeberka dzika w sosie
Komentarze: 0
SKŁADNIKI:
1 kg żeberek dzika 2 cebule 3 ząbki czosnku kilka suszonych podgrzybków lub borowików 1/2 szklanki czerwonego wytrawnego wina 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 liście laurowe kilka ziaren ziela angielskiego 1/2 łyżeczki tymianku 1/2 łyżeczki majeranku 1/2 łyżeczki lubczyku sól czarny pieprz oliwa do smażeniamarynata:
4 łyżki oliwy sok z 1 cytryny 1 łyżeczka utłuczonych ziaren jałowca 1 łyżeczka słodkiej papryki szczypta pieprzu CayenneSPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Przyprawy marynaty starannie połączyć z oliwą. Żeberka umyć, osuszyć, pokroić w małe kawałki, skropić sokiem z cytryny, posmarować bejcą. Wstawić przykryte na 1-2 dni do lodówki.
Grzyby pokruszyć, namoczyć na 1-2 godziny. Żeberka obsmażyć równomiernie na oliwie, przełożyć do garnka, zalać wodą, nastawić na małym ogniu.
Pokrojone w kostkę cebule zeszklić na oliwie, przełożyć do mięsa. Dodać grzyby z wodą, w której się moczyły, przyprawy, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i pieprz. Po 30 minutach podlać winem, dusić do miękkości.
Sos zagęścić mąką rozrobioną z niewielką ilością wody. Żeberka podawać polane sosem, z opiekanymi ziemniakami lub kaszami.
Dodaj komentarz